speur1Speuren

Speuren is een mooi onderdeel van de africhting Hier maken we gebruik van een goed ontwikkeld instinct van de hond.
Al op jeugdige leeftijd kan men met speuren beginnen. en bijzondere band beslaat tussen hond en geleider, deze groeit met de trainingen zodat er een hecht koppel ontstaat.

Speuren is iets bijzonders en is moeilijk De hond moet alles alleen doen, de neus is voor de hond wat de ogen voor de mens zijn. Hij moet voorwerpen opzoeken zonder hulp van zijn geleider die op tien meter afstand volgt De hond moet met vreugde speuren, bij moet zeker en zuiver zijn wil hij b.v. een één uur oud spoor uit kunnen werken.

Gave

Speuren is een gave, door training kan men een hond verbeteren en hem leren zuiver en zeker (spoorvast) te werken, vooral bij het veranderen van richting. Op de hoeken mag de hond niet recht doorgaan of onzeker worden. Doordat de hond intensief aan het speuren is, wordt de hond rustiger en geconcentreerder zodat hij aan het wild geen aandacht meer zal schenken. Hij speurt niet meer met een hoge neus, maar diep regelmatiger en zelfverzekerd. De samenstelling van de grond en de ouderdom van de sporen zullen natuurlijk zijn voortgang in het speuren beïnvloeden. De wind en de regen verminderen de lucht die tot zijn neus komt en dus krijgt de hond oriënteringsproblemen. Als op de hoeken de hond het moeilijk krijgt, zal hij zich overtuigen naar alle richtingen om zo de goede richting met vier rechte hoeken erin proberen op te zoeken.

Speuren is voor een hond wat observatie voor de mens is. Gedurende het uur kan het regenen, de geur kan door de grond opgenomen worden de zon kan alles droogleggen, te zachte grond, bewerkte akker of weide, grondveranderingen, besneeuwde en bevroren grond, niets mag de echte speurhond stoppen.

Absolute stilte, geen aanmoedigingen, de hond moet de geur opnemen, opslaan en onthouden en het spoor zuiver en zeker volgen, waarbij bij niet mag afdwalen Het is zeer moeilijk, zelfs kampioenen hebben er soms problemen mee.

Op het VH-I spoor na worden alle andere sporen door een ander persoon (spoorlegger) dan de geleider uitgelopen. De lengtes van de sporen variëren van 350- 400 voor VH-I, tot ca 2.000 passen bij SpH-II. Een VH I spoor heeft twee hoeken en een SpH-II zeven hoeken.

De tijdsduur welke een spoor moet rusten alvorens door de hond te worden uitgewerkt, varieert van 20 minuten voor een VH-I en 180 minuten voor een SpH-II spoor

De voorwerpen die gevonden moeten worden, zijn van leer, kunstleer, textiel, wol en/of hout. Qua kleur mogen de voorwerpen niet teveel van het terrein verschillen en de grootte van een portefeuille niet overschrijden.

JSN Mico is designed by JoomlaShine.com