appel1Appèl

Gehoorzaamheid is appèl. Dit is de basis van alles wat de hond leren moet. Daarom begint men hiermee. We denken alleen al maar aan het door de V.D.H. verplicht gestelde Verkeersexamen. Daarom komt dit onderdeel steeds weer terug als het meest belangrijke. Ook heel belangrijk is de het wennen aan andere honden, daarom is het trainen in kringgroep verband onontbeerlijk Een hond die goed gehoorzaam is, blijft altijd handelbaar en betrouwbaar De honden moeten temperamentvol en eerlijk zijn "Agressieve honden zijn absoluut taboe. De volg (leid)zaamheid zal door verschillende oefeningen getest worden, zoals het aan/afmelden bij de keurmeester en aan de voet volgen in gewone, langzame en looppas.

De hond moet dicht tegen zijn geleider doch niet hinderlijk lopen, zijn schouder moet bijna tegen de knie van zijn geleider komen. De combinatie geleider/hond zal hier perfect moeten zijn om een uitmuntend beeld te geven. Vervolgens zijn er verschillende onderdelen die vanuit de beginpositie zullen moeten worden uitgevoerd: zit, af en de twee sta oefeningen bij IPO-III, waarvan de af- en éénmaal de sta-oefening ook inlooppas moeten worden uitgevoerd gecombineerd met het voorroepen van de hond.

Voor een leek zijn de apporteeroefeningen (halen en brengen van een blok) het spectaculaire gedeelte. De apporteerblokken variëren naar gelang diploma en oefening in gewicht. De vooruitstuuroefening is de laatste oefening. Tot voor deze oefening heeft de volgende deelnemer zijn hond laten liggen op afstand De hond mag tijdens deze oefening; niet in het gras spelen; naar zijn geleider kruipen, het oppakken van de apporteerblokken, waarmee zijn mede-deelnemer aan het apporteren is en het spelen met de hond die zijn oefeningen aan het afwerken is. Ook het schotvast zijn wordt getest. Toont een hond zich schotschuw, dan moet zo'n hond van verdere deelname aan het examen worden uitgesloten.

JSN Mico is designed by JoomlaShine.com